Deze website gebruikt cookies om het aantal bezoekers te registreren. Kies Ga door om dit te accepteren. Veel plezier!

Lees meer over het gebruik van cookies bij Privacy.

Henk Joosen

Over mij

Lezen

Vraag het aan je juf of aan je meester. Aan je vader of je moeder. Oma's en opa's weten het ook al jaren; het is goed om te lezen. Veel te lezen!
Met die wijsheid in mijn achterhoofd bezocht ik als kind de bibliotheek netjes om de drie weken. Daar propte ik altijd een paar (veel te dikke) boeken in mijn tas. Die beloofden me vooraf plechtig dat ze heel spannend zouden worden.
Op weg naar huis nam ik me altijd weer voor om er meteen aan te beginnen. Maar ja, dan schijnt die zon zo lekker ... Ga je bijna vanzelf buiten spelen. Naar het schoolplein om te voetballen of naar het zwembad als het te warm was om tegen een bal te schoppen. Genoeg plekken, genoeg dingen te verzinnen.
En die boeken, die waren na de drie leenweken natuurlijk nog lang niet uit. Verlengen of toch maar een nieuw boek? Ach wat maakte het ook eigenlijk uit? Drie weken later was het weer precies hetzelfde.


Voorlezen

Jaren later kreeg ik een baan als onderwijzer. Zo werd een leraar een tijd geleden genoemd. De dingen die ik het allerliefst deed, waren: muziek, gym (lekker veel zelf meedoen) en ... voorlezen. Wat was het prachtig als een hele klas ademloos zat te luisteren. De schrijver die dat met zijn verhalen steeds weer voor elkaar kreeg was Roald Dahl. Ik zou niet weten hoe vaak ik zijn boek De Griezels heb voorgelezen. Telkens als ik naar die gezichten keek, dacht ik: dat ga ik volgend jaar wéér doen.
Eigenlijk heb ik in die tijd het kinderboek pas echt ontdekt. Wat zijn er toch veel mooie boeken. Misschien wel daarom besloot ik op een goede dag om dat ook eens te gaan proberen; een verhaal schrijven. Gewoon voor de lol.


Schrijven 

Alle dertien leukIn 1999 werd er door een verzekeringsmaatschappij een wedstrijd uitgeschreven om een kort verhaal te schrijven. De beste inzendingen zouden worden opgenomen in een boekje, waarvan de opbrengst bestemd was voor de Cliniclowns. Ik besloot het erop te wagen en schreef een verhaal over een teckel, die toevallig sprekend op onze eigen teckel leek. En om hem helemaal naast zijn schoenen te laten lopen, kreeg hij ook nog eens dezelfde naam: Freekie. Om een lang verhaal kort te maken. Het verhaal Freekie en de reuzen werd één van de verhalen die in de bundel Alle dertien leuk verzameld werden. Illustraties bij de verhalen zijn gemaakt door Jeanne Melchels. Het verhaal over Freekie heb ik speciaal voor jou laatst een beetje opgepoetst. Je kunt het hier lezen.


Thuis 

De echte Freekie is er jammer genoeg niet meer. Er zijn alleen nog dames. Samen met mijn vriendin heb ik namelijk drie dochters. Die wonen niet meer thuis. Ze wilden liever op een plek wonen die begint met de letter b. Twee keer Breda en één maal Bali. De tweede dame die nog wel thuis woont is een eigenwijze poes. Ze luistert niet naar de naam Christje, terwijl ze wél zo heet.


En toen?

In 2004 hing ik mijn schooltas aan de wilgen en ging ik werken bij AmbraSoft. Misschien zit je thuis of op school wel eens achter de computer om een oefening uit het Schoolpakket te spelen. Dat is een programma van AmbraSoft. Ik ging er veel verschillende, heel interessante dingen doen. Vaak hebben die ook met schrijven te maken. In het Schoolpakket zitten namelijk nogal wat verhalen. Ze gaan allemaal over Tom en Tamira met hun klasgenoten. Ook in de vier werkboeken bij het onderdeel Werkwoorden zijn veel verhalen te vinden. Samen met Aad Bijloo - onze vaste tekenaar - zijn er ook nog drie korte stripverhalen in het Speel-leerboek verschenen. Dat was weer eens heel wat anders ...

Daarnaast heb ik de verhalen over Tom en Tamira in hun kleuterperiode geschreven voor het programma WoordenSTART. Bij elk thema van dat computerprogramma hoorde een prentenboek met tekeningen van Aad. Er verschenen er negen. Andere verhalen mocht ik voor de Weetboeken en Mijn Woordjes schrijven.
In de tussentijd was ik thuis natuurlijk gewoon doorgegaan met het schrijven van kinderverhalen. Toen ik van de Belgische uitgeverij 
De Eenhoorn een erg bemoedigende reactie terugkreeg, nadat ik een verhaal over Dup - misschien ken je hem wel? - had opgestuurd, zijn er wat balletjes gaan rollen. Waar die naartoe rollen? Misschien wel naar jou! Kijk maar eens bij Lezen.


Kort en klein

Eind 2016 was het tijd voor wat nieuws. Het werden verhalen, niet speciaal meer voor kinderen. Een reeks korte, kleine verhalen die passen in je dag. Te Kort en klein om naast je neer te leggen. Inmiddels ben ik bijna 40 Kort en kleintjes verder. Bij Nieuws zie je waar je er een paar kunt lezen.


HenkTekstwebsite HenkTekst

In de snikhete zomer van 2018 ben ik naast mijn 'gewone werk' begonnen met een eigen bedrijf voor allerlei zaken rondom tekst. HenkTekst heet het. Voor het nakijken (correctie en redigeren) en het schrijven van nieuwe dingen als tekstschrijver. Een tweede paar ogen helpt je vaak als een tekst goed moet zijn. Ook zijn er wat Kort en kleintjes te vinden. En op Facebook kun je een speciale pagina zien. Misschien iets voor je ouders, of voor je juf of meester?


Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of ga naar HenkTekst.nl.


Kijk ook eens op:

www.HenkTekst.nl

FacebookLinkedIn