Deze website gebruikt cookies om het aantal bezoekers te registreren. Kies Ga door om dit te accepteren. Veel plezier!

Lees meer over het gebruik van cookies bij Privacy.

Henk Joosen

Nieuws

  • 29 augustus 2019
Op HenkTekst kan iedereen terecht die een goede tekst wil. Of dat nu een manuscript is, een tekst voor een website of een verhaal. Lees er ook de serie Kort en klein. Je bent meer dan welkom!

  • 5 juli 2018
Op Column X kun je vanaf vandaag ook het Kort en kleintje Spagaat lezen. Pas wel op als je met een goed ontwikkelde verbeelding gezegend bent.

  • 23 januari 2018
Vandaag ging ik voor Ambrasoft op schoolbezoek bij De Palm in Drenthe. Gezellig was dat. En wat zijn dat harde werkers, die kinderen! Ze herkenden mijn stem meteen. Dat kan alleen als je flink oefent met het pakket Rekenen & Taal.
Moest ik met mijn meester Ben-stem ook nog een verzoekje laten horen. 'Live' was dat wel wat vreemd, lachten ze. Zo zonder dat getekende gezicht erbij.
Kreeg ik daarna ook nog een stapeltje briefjes. Of ze een handtekening van meester Ben mochten hebben. Wat een eer. Opstropen die mouwen. Voor wat, hoort wat.

  • 7 januari 2018
Op Column X verschijnt nu ook het Kort en kleintje Omelet. Ga daar maar eens recht voor zitten.

  • 6 november 2017
Het evenwicht tussen de Kort en kleintjes Flexgekte en Potje is hersteld. Het verhaal Potje staat vanaf vandaag op de website van Column X. Reageren? Doen!

  • 3 november 2017
Heel Nederland schijnt het te doen. Dan kan ík natuurlijk niet achterblijven. Nee, het gaat niet over bakken. Op heel nederland schrijft doen ze daar namelijk niet aan. Vanaf vandaag is daar dus het verhaal Flexgekte te lezen. Delen en reageren op dit Kort en kleintje? Graag!

  • 28 oktober 2017
Vandaag een Kort en kleintje in de rubriek Lezerscolumns van Metronieuws gezet. Daar kun je stemmen op alle ingezonden columns, die je bevallen. Ook delen wordt gewaardeerd. Wat vind je van het verhaal Potje?

  • 2 oktober 2017
Het bescheiden trompetgeschal moet je er zelf maar bij denken. Vandaag een eerste Kort en kleintje de wijde wereld in gestuurd. Je kunt Flexgekte lezen op de website van Comumn X. Ik ben benieuwd. Reacties kun je daar achterlaten of hiernaast.

 • juli 2017
Na een vlot begin en een tussenstop ben ik in mei pas echt in het ritme gekomen. Deze maand heb ik mijn tiende Kort en kleintje geschreven; Dingetje.

 • december 2016
Iets anders. Iets nieuws. Iets Kort en kleins. Dat gaat het worden, heb ik besloten. Verhalen niet meer speciaal voor het kind. Daar ga ik bij Ambrasoft natuurlijk nog wel mee door. Maar hier vooral korte, kleine verhalen die passen in je dag. Te Kort en klein om naast je neer te leggen. De eerste is klaar. En het aardige is dat het verhaal Kees heet. Klaar is Kees dus. De kop is eraf. Er zullen er nog veel meer volgen. Als ik een voorraadje heb, lees je meer.

 • april 2014
Ook dit jaar is er weer een mooi initiatief om de winkels waar het kinderboek wordt verkocht in het zonnetje te zetten. Dat de winkels zo'n dag nodig hebben, is jammer genoeg maar al te waar. Nanda Roep, Marcel van Driel en Milja Praagman tekenen voor de opzet van de Kinderboekwinkeldag.
Vorig jaar gingen we met zijn allen naar De Boekenwurm in Maastricht. Dat werd een gezellige middag. Dit jaar worden de pijlen niet op één winkel, maar op alle kinderboekwinkels in het land gericht.
Op 23 april, vanaf 14.00 uur gaat het allemaal gebeuren. Ik ga naar De Zevensprong, die leuke winkel van Barbara van Gaal en Anja Snaterse, in Tilburg. Nu al is het zeker dat Esther van LieshoutRick de HaasErik van Os en Elle van LieshoutAnneriek van HeugtenIlka Deltrap en Anke Werker ook komen. Jolanda Horsten werkt achter de schermen mee. Het wordt vast en zeker een fijn feestje. Kom ook!

 • april 2013
In de wereld van het snelle online bestellen is het voor winkels met boekenkasten en een echte toonbank steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Het is zelfs zo erg dat een van die winkels, De Boekenwurm uit Maastricht, misschien de deuren wel gaat sluiten. En zeg nou zelf, die speciaalzaak voor iedereen die het juiste, goede kinderboek wil kopen, mag toch niet dicht!
Manon Sikkel kwam meteen met een ijzersterk idee. Er moet wat gedaan worden, en wel door de schrijvers en illustratoren van kinderboeken.
22 april is de dag die je in de gaten moet houden. Wat er dan om half drie precies gebeurt? De allergrootste kinderboekenschrijversflashmob van de BeNeLux… Wat dacht je dáárvan? Kom dus naar Maastricht. Samen met tientallen kinderboekenmakers. En natuurlijk ben ik er ook bij. Want die mooie winkels mogen nooit verdwijnen!

© Kees de Boer


 • april 2013
Zat ik vorige week weer eens heel goed door te werken, werd er een envelop in mijn handen geduwd. Meestal zie je meteen van wie die is. Van de belastingen, de politie of de verzekering. Allemaal gemakkelijk te herkennen. Maar deze niet. Snel openmaken dus. En dan… even alleen maar genieten van die prachtige tekening en dat eigengemaakte boekje. Mooier dan de beste recensie. Uitgeverijen opgelet; nieuw talent op komst!
Dank je, Ilse en Renske.

   


 • november 2012
Het leek meteen al een goed idee. In het begin van dit jaar ontstond het plan bij de boeken van Dup vragen te maken voor Begrijpend lezen. En wat blijkt nu? Ik hoorde dat de werkbladen inmiddels al meer dan duizend maal bekeken werden. Dus voor iedereen die nieuwsgierig is geworden; ga eens kijken op de site van Lessuc6.

 • april 2012
De Boekenbende van Beijum is weer goed bezig! Elke week komt deze Groningse groep leesgrage kinderen in bibliotheek Beijum bij elkaar om de boeken, die ze die week hebben gelezen, te bespreken. Vandaag kwam ik erachter dat ze ook
Dup in de Bramenstraat op hun lijst hadden staan. Heel erg leuk om de reacties te lezen!

 • maart 2012
Dup in de Bramenstraat gisteren op een Oosterhoutse school afgegeven; als kinderzwerfboek. Eerst voorlezen - was het idee van de leescoördinator - en dan lekker laten zwerven... Dat vond ik ook een heel goed plan!

 • februari 2012
Bijna is het zover. Volgende week gaat Dup zwerven. Ergens in Nederland of België kun je hem tegenkomen. Maar waar precies, dat blijft nog even geheim. Misschien zie je hem wel bij jou op school, in het winkelcentrum, op de sportclub... of lekker gemakkelijk in je brievenbus. Ook dat kan. Dus ogen open, opletten en hou mijn website in de gaten.
Op Kinderzwerfboek lees je er natuurlijk ook meer over.

 • februari 2012
Blij verrast! Door het actualiteitenmagazine Klap wordt elke schoolweek een boek in de schijnwerpers gezet. Je kan er eentje winnen, als je de wedstrijdvraag goed beantwoordt. In het begin van deze maand was dat Dup in de Bramenstraat. Na een koud dagje buiten, lekker warm bij de kachel met een boek van Dup...

 • oktober - november 2011
Van 31 oktober tot en met 11 november vindt in de Antwerpse Expo de 75e Boekenbeurs plaats. Net als vorig jaar zal ik daar ook weer van de partij zijn. Op vrijdagmiddag 4 november zit ik met een heleboel andere schrijvers en tekenaars in de stand van uitgeverij De Eenhoorn. Erg leuk om al die mensen, die interesse hebben in het (kinder)boek, te zien voorbij schuifelen. Nog leuker om een praatje te kunnen maken. En het allerleukst natuurlijk om iemand daarna te zien vertrekken met een gesigneerd boek van Dup of met een boekenlegger. Ik heb er nu al zin in...
Echt iets voor jou!? Schrijf in je agenda: 4 november!

 • augustus 2011
De boeken van Dup zijn opgenomen in de catalogus Boeken voor in de klas van uitgeverij De Eenhoorn en ABIMO uitgeverij. Misschien een idee voor je juf of meester. Stel het maar eens voor...
Dup in jouw klas. Lang niet gek!

 • augustus 2011
Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011. Het motto is: "Superhelden! Over dapper durven zijn."
Ik moest onmiddelijk aan Dup denken toen ik dat las. En weet je nou wat het aardige is? De mensen van de Stichting CPNB ook. De organisatoren van de Kinderboekenweek hebben beide boeken over Dup op hun (lange) lijst gezet waar je alle boeken kunt vinden die over kleine en grote helden gaan.
Dup tussen de Superhelden!

 • mei 2011
Inmiddels is het alweer een tijdje geleden dat de opvolger van Dup vangt een staartverscheen. Daarom ben ik de afgelopen tijd druk bezig geweest om het volgende verhaal van Dup te schrijven. De versie die ik nu voor me heb liggen, ga ik nog een paar keer doorlezen. Woorden weglaten, zinnen veranderen. Kijken of alles klopt. Dat werk.
Daarna wordt het spannend. Dan ga ik het naar de uitgever sturen. En na een tijdje hoor ik of jullie ook het derde boek van Dup te lezen zullen krijgen...

 • februari 2011
Eindelijk is het zover. Dup in de Bramenstraat ligt in de boekwinkel. En hoewel Dup het daar heel erg naar zijn zin heeft, zou hij ook wel een plekje bij jou thuis willen krijgen. Op je boekenplank, of naast je bed voor als je gaat slapen, het maakt niet uit. 't Is maar een idee...

 • 19 - 29 januari 2011
Tijdens De Nationale Voorleesdagen kun je lekker achterover leunen. Wachten totdat er iemand langskomt die spontaan voor wil gaan lezen. En dat hoeft wat mij betreft niet speciaal een prentenboek te zijn...
Maar wat doe je als niemand de moeite neemt om dat te doen? Simpel. Pak een boek over Dup en ga voor de spiegel zitten. Kijk er vriendelijk in en vraag aan je spiegelbeeld: 'Zal ik eens een stukje voorlezen?'
Wedden dat je het goed vindt. En voor je het weet zitten je broertje, je zusje en al je vriendjes en vriendinnetjes braaf naar je te luisteren. En waag het dan maar eens op te houden.
Het zijn niet voor niets De Nationale Voorleesdagen!

 • januari 2011
Op 1 februari start de Kinderjury. Vanaf die datum kun je je stem uitbrengen op boeken die in 2010 verschenen zijn. Natuurlijk zou ik het fijn vinden als je Dup op je lijstje zet. En Dup zelf natuurlijk ook!

 • december 2010
In het decembernummer van het populaire maandblad Klap staat een leuke prijsvraag. Als je de vraag goed beantwoordt, dan win je... het boek Dup vangt een staart. Ik beloof je dat ik zelf niet mee ga doen!

 • 2 november 2010
De jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen begint dit jaar op 31 oktober en zal op 11 november eindigen. Het wordt weer erg druk. Ook uitgeverij De Eenhoorn heeft er natuurlijk een plaats gereserveerd. Het belooft een stand te worden met heel veel prachtige boeken. En... misschien zien we elkaar daar wel, want op dinsdagochtend mag ik er Dup vangt een staart signeren. Ik zou het erg leuk vinden als je langskwam. Dus; wie weet, tot dan!

 • 8 oktober 2010
Deze week staat Dup vangt een staart extra in de belangstelling. Dat is ook niet zo gek, want volgende week is het zover. Midden in de Kinderboekenweek - die eergisteren van start ging - verschijnt het. Ik heb net een gesprekje gehad op de lokale radiozender, de ORTS. Er staat ook een bericht op hun kabelkrant. En in Weekblad Oosterhout is ook al een stukje geplaatst. Je kunt het hier op de website lezen. Kijk maar bij Recensies.

 • augustus 2010
Op de website van De Eenhoorn zijn de najaarsfolders te downloaden. Helemaal rechtsonderaan kun je ze vinden. Alle boeken die bij deze Belgische uitgeverij zullen gaan verschijnen, worden erin aangekondigd. Er is een Vlaamse en een Nederlandse versie. In beide worden de twee Dup-boeken beschreven.

 • juli 2010
De data waarop de beide Dup-boeken verschijnen, zijn bekend. Dup vangt een staart ligt op 11 oktober in de winkel. Zo'n drie maanden daarna - op 17 januari 2011 - volgt Dup in de Bramenstraat.

 • juni 2010
Vandaag zag ik hoe de definitieve kaft van Dup vangt een staart eruit ziet. Nog mooier dan het voorproefje van een paar maanden geleden.
En... de voorkant van het tweede boek over Dup kreeg ik meteen ook al te zien. Daarvoor verantwoordelijk is weer Milja Praagman. Als ik die kaft bekijk, heb ik al meteen zin om in dat boek te duiken. Maar dat verhaal - Dup in de Bramenstraat - heb ik natuurlijk al een heleboel keren gelezen. Ik ben blij je meteen ook te kunnen vertellen dat dat tweede boek over Dup begin volgend jaar zal verschijnen. Nog twee keer wachten dus!

 • mei 2010
Het eerste boek van Dup komt in het najaar in de catalogus van De Eenhoorn en daarna - waarschijnlijk in oktober - natuurlijk ook in de boekwinkels te liggen. Nog heel even geduld...

 • maart 2010
Vandaag kreeg ik een bericht van de uitgever. Milja Praagman gaat de illustraties bij Dup vangt een staart maken. Ik heb al een voorproefje gezien van de kaft. Het begint zo al een echt boek te worden.

 • juni 2009
Eindelijk was het dan zover. Na heel veel lezen, herlezen, veranderen en nog een keer lezen, heb ik twee verhalen van Dup naar uitgeverij De Eenhoorn in België gestuurd. Daar worden ze nog eens goed bekeken. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden... Het plan is om de twee Dup-verhalen allebei uit te gaan geven. Dat gaat nog wel een tijdje duren, want er moet toch nog heel wat gebeuren voordat het zo ver is.
Binnenkort hoor ik meer.
FacebookLinkedIn